DeFi and the Future of Finance: How Decentralized Finance is Disrupting the Banking Industry

Over de laatste maanden heb ik stukje bij beetje “DeFi and the Future of Finance: How Decentralized Finance is Disrupting the Banking Industry” gelezen. Het is geschreven door Campbell. R. Harvey, Ashwin Ramachandran en Joey Santoro en gepubliceerd in 2021. Het boek gaat in op de opkomst van decentrale financiën (DeFi) en de mogelijke impact op de traditionele banksector.

In het algemeen vind ik pro-crypto content (artikelen, boeken en interviews; Michael Saylor e.a.) moeilijk te verdragen. Het is een hele hoop gehypte onzin.

Campbell R. Harvey is echter een opvallende auteur omdat hij recht uit het hart van de traditionele finance wereld komt. Hij is een gerenommeerde econoom en professor in financiën. Hij heeft verschillende boeken, artikelen en onderzoeken geschreven. Enkele van zijn andere boeken zijn: The New International Financial System, Strategic Risk Management en The Risk Management Process.

Hij heeft ook talrijke wetenschappelijke artikelen geschreven en naast zijn academische werkzaamheden heeft Harvey gediend als consultant voor vele financiële instellingen en organisaties. Hij is een veelgevraagd spreker op brancheconferenties en evenementen.

Het meest bekende werk van Campbell R. Harvey is zijn research naar yield-curve inversion. De huidige yield curve in Europa ziet er zo uit:

Dat is ongewoon omdat de rente op kortlopende staatsobligaties boven de rente op langlopende staatsobligaties uitkomt.

Campbell ontdekte als eerste (baanbrekende proefschrift uit 1986 “The Real Term Structure and Consumption Growth”) dat een omgekeerde yield curve een betrouwbare voorspeller van recessies is.

Zijn onderzoek heeft aangetoond dat een omgekeerde yield curve vaak voorafgaat aan een recessie, meestal met een vertraging van ongeveer 12 tot 18 maanden. Sindsdien kijken veel economen en financiële experts naar de yield curve als een belangrijke indicator voor de economie.

Als je het mij vraagt is het een betrouwbare voorspeller van recessies omdat yield curve inversion min of meer recessies veroorzaakt. Het is een voorspeller in de zin dat de waarneming van een enorme aap in New York een voorspeller is van massale stedelijke vernietiging.

Als investeerders, beleggers en banken een hogere rente kunnen krijgen door geld op korte termijn uit te lenen dan is het logisch dat er minder en minder in lange termijn projecten geïnvesteerd wordt. Zonder die investeringen lijkt het een logisch gevolgd dat de economie afkoelt.

Het boek is een introductie tot DeFi en er wordt uitgebreid uitgelegd wat het inhoudt en hoe het werkt. Het boek gaat in op de voordelen van DeFi, zoals transparantie, decentralisatie en automatisering, en vergelijkt deze met de nadelen van traditionele banken.

The drive toward financial dApps became the DeFi movement, which seeks to build and combine open-source financial building blocks into sophisticated products with minimized friction and maximized value to users. Because it costs no more at an organization level to provide services to a customer with $100 or $100 million in assets, DeFi proponents believe that all meaningful financial infrastructure will be replaced by smart contracts, which can provide more value to a larger group of users. Anyone can simply pay the flat fee to use the contract and benefit from the innovations of DeFi.
-Defi and the future of finance

Ook interessante technische aspecten van DeFi zoals de technologie achter smart contracts, gedecentraliseerde exchanges (DEXs), NFTs, stablecoins en oracles worden toegelicht en besproken. Hier is een quote over een variant op de asset-backed stablecoin:

The last and perhaps most interesting class of stablecoins are non-collateralized. Not backed by any underlying asset and using algorithmic expansion and supply contraction to shift the price to the peg, they often employ a seigniorage model where the token holders in the platform receive the increase in supply when demand increases. When demand decreases and the price slips below the peg, these platforms issue bonds of some form, which entitle the holder to future expansionary supply before the token holders receive their share. This mechanism works almost identically to the central bank associated with fiat currencies…

Het boek gaat in grote lijnen in op de juridische en regelgevende uitdagingen waarmee DeFi te maken kan krijgen en hoe dit kan worden opgelost. Daarnaast worden enkele belangrijke DeFi-protocollen en projecten, zoals Uniswap, Compound en MakerDAO, en hoe ze kunnen worden gebruikt.

Er staan ook voorbeelden in van DeFi-toepassingen in de echte wereld, zoals de financiering van projecten, de verzekering van risico’s en de leningverstrekking. Ik had het prettig gevonden als er meer praktische voorbeelden van DeFi toepassingen in de hoofdstukken waren opgenomen. Voor crypto insiders zou dat waarschijnlijk minder interessant zijn. Campbell e.a. menen ook dat DeFi kan leiden tot meer financiële inclusie en dat het kan worden gebruikt om de financiële stabiliteit te verbeteren.

In het laatste hoofdstuk gaat het over de risico’s en uitdagingen waarmee DeFi te maken kan krijgen. Liquiditeitsproblemen, hacks en het risico van verkeerde regulatie. Hij geeft ook enkele suggesties hoe deze uitdagingen kunnen worden aangepakt en hoe DeFi kan blijven groeien en zich ontwikkelen. Kritiek op DeFi en de problemen hadden wat mij betreft iets dieper en breder mogen worden uitgelicht. Harvey is duidelijk een fan van DeFi en het boek belicht met name de kansen en de positieve aspecten.

Samenvattend is het een nuttig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in blockchain, cryptocurrency en DeFi. Het biedt een duidelijke uitleg van DeFi en de verschillende aspecten ervan, evenals enkele voorbeelden van de mogelijke toepassingen in de echte wereld. Het boek kan dienen als een goede introductie tot DeFi en kan ook nuttig zijn voor professionals in de financiële sector die willen begrijpen hoe DeFi de traditionele banksector kan verstoren.

Het boek is minder geschikt voor lezers die nog basiskennis over cryptocurrency en blockchain missen. Het is weliswaar een introductie tot DeFi maar geen introductie in blockchain of crypto. Zonder enige voorkennis is het een zware opgave omdat er vrij veel jargon wordt gebruikt en vanuit wordt gegaan dat concepten bekend zijn bij de lezer.

Op Youtube is een goede 4-delige cursus van Harvey te vinden gebaseerd op dit boek en de cursus is veel makkelijker te volgen zonder veel voorkennis:

DeFi and the Future of Finance: How Decentralized Finance is Disrupting the Banking Industry is o.a. verkrijgbaar via bol.com. 

We nemen deel aan het bol.com affiliate programma daarmee ontvangen we een kleine vergoeding als je via bovenstaande links bij bol koopt. Wil je dat liever niet surf dan direct naar bol.com of ga naar je favoriete boekwinkel natuurlijk.